Coronacentrum regio Rotterdam-Rijnmond
Crisis-management
Onze opdrachtgever
Om tijdens de coronapandemie ziekenhuizen in de regio Rotterdam-Rijnmond capaciteit te laten behouden voor de zorg van hoog risicopatiënten, hebben het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), het Regionaal Overleg Niet-Acute Zorg (RONAZ) en Conforte VVT-organisaties gevraagd een regionale crisisopvang op te zetten. Dit hebben wij vanuit Aafje voor de gehele regio opgezet.
Situatieschets
In maart 2020 werd Nederland overvallen door de coronapandemie. Vanwege de toen nog grote onbekendheid met het virus, het ziektebeeld en de mogelijke behandeling, werd Nederland overspoeld met grote hoeveelheden ernstig zieke patiënten. Juist door de onbekendheid met dit virus kon de Nederlandse zorg niet volledig terugvallen op bestaande protocollen of behandelplannen. In de Rotterdamse regio kwam, net als in de rest van het land, de reguliere zorg plotseling nagenoeg tot stilstand en ontstond er een acuut en dringend probleem. Het beschikbaar houden van IC- en ziekenhuisbedden bleek van cruciaal belang.
In deze situatie met veel onzekerheden ontstond de vraag om met spoed een locatie te creëren waar coronapatiënten met een actieve besmetting terecht konden. Een centrum voor mensen die niet zelfstandig thuis konden blijven, of die niet noodzakelijk meer in het ziekenhuis hoefden te verblijven maar wel nog veel zorg nodig hadden.
De vraag van Conforte
Maak capaciteit vrij voor een veilige, regionale opvanglocatie waar coronapatiënten kwalitatief goede zorg ontvangen. Hierbij stelden wij zelf als belangrijke voorwaarde dat het te allen tijde een veilige werkplek zou zijn voor alle medewerkers.
Aanpak Lindenburg&Plaisier
Bij deze opdracht was snelheid van doorslaggevend belang. Wij zijn gestart met het opstellen van een plan van eisen en het vormen van een crisisteam met de juiste competenties.
Hieruit volgde ons advies om uiteindelijk het zorghotel locatie Maasstad Ziekenhuis in te richten als tijdelijke crisisopvang voor de Rotterdamse regio. Hier verbleven toen nog zo’n 100 revalidanten, waardoor wij na akkoord op ons plan allereerst moesten starten met het binnen vijf dagen uitplaatsen van deze groep patiënten naar andere geschikte zorglocaties of naar huis met zorg. Toen dit in samenwerking met collega-organisaties uit de regio gelukt was, kon gestart worden met het met spoed ombouwen van zorghotel naar coronacentrum.
Wij hebben dit volledige traject verzorgd; ontwerp en realisatie van bouwkundige aanpassingen, opstellen en borgen van nieuwe processen en werkstromen, scholing van personeel, coördineren van de (boven)regionale patiëntenstroom en het inregelen van een veilige werkomgeving met adequate (psychosociale) ondersteuning van alle medewerkers.
“Ruim 1800 coronapatiënten hebben we hier in anderhalf jaar tijd verzorgd. Ongelooflijk dat we dat met elkaar hebben weten te realiseren!”
Guy Buck, voorzitter Conforte en Voorzitter Raad van Bestuur Aafje
Meer zien? Bekijk deze interviews en filmpjes, die een mooi beeld geven van de opzet van het Coronacentrum.